top of page
  • tanja6572

Kevät ja puhdistautuminen

Kevät on uudistumisen ja heräämisen aikaa niin luonnossa kuin elimistössämmekin. Pitkän talven aikana puetut vaatekerrokset voi pikkuhiljaa karsia. Samoin kehoon kertyneet kuonat kannattaa kerran pari vuodessa puhdistaa, nyt keväällä erityisesti. Selittämätön väsymys voikin johtua maksan kuormittumisesta. Puhdistuskuurin jälkeen olo on varmasti virkeämpi.

Maksa on elimistömme suurin rauhanen, elin joka toimii ruoansulatuksessamme tuottamalla sappinestettä sappirakkoon. Maksa on verivarastomme ja se puhdistaa verta bakteereista ja myrkyistä sekä säätelee verensokeria.


Ennenvanhaan kun ruokavarastot alkoivat ehtyä pitkän talven jälkeen, oli ruokavalion keventyminen keväällä luontaista. Myös pääsiäisajan paastoaminen on tukenut maksan toimintaa keväällä. Maksaa kannattaa hoitaa, koska kiinalaisen lääketieteen mukaan maksa on sydämen äiti.Kiinalaisen lääketieteen mukaan kevät on maksan uudistumisen aikaa. Tällöin kevennetään ruokavaliota ja tuetaan kehon toimintoja yrttien avulla, sekä juodaan runsaasti vettä, kolmisen litraa päivässä. Energeettisesti kuumentavia ruoka-aineita ja mausteita tulee välttää, kuten esim. ruista, chiliä, pippuria jne. Myös tunnetilana viha ja nykypäivän vitsaus, liika stressi, rasittavat maksaa. Henkinen lamaannus, alakulo ja ärtyneisyys ilman merkittävää syytä, ovat tunnetiloja, jotka ilmenevät kun maksa on kuormittunut. Meridiaanihieronnalla , joka perustuu akupunktiopisteitten hieromiseen ja aktivoimiseen ilman neuloja, saa tasapainotettua elimistön tilaa ja rauhoitettua stressaantunutta mieltä. Meridiaanihieronnan avulla myös pystytään huomaamaan juuri sinun elimistösi kuormittuneet ja puhdistusta tarvitsevat elimet.


Maksan ja sapen puhdistumista ja uusiutumista tukevia yrttejä ja kasveja ovat mm. voikukka, ohdakkeet ja artisokat.


Latva-artisokasta valmistettu uute tai tabletit lisää maksan myrkynpoistokykyä, vähentää veren virtsa-aineita ja kolesterolia ja siten torjuu aivojen, munuaisten ja valtimoiden kalkkeutumista. Artisokkauute myös edistää samanaikaisesti sapen ja haiman toimintaa. Luontaistuotekaupasta löytyy mm. Boldocynara nimisenä valmisteena.


Voikukka joka rikkaruohona tunnetaan, on kuitenkin hyvin monipuolinen rohto ja salaatiksi sopiva kasvi. Keväällä voi juoda voikukasta valmistettua teetä: kupilliseen kiehuvaa vettä 1-2tl kuivattua voikukkaa hautumaan, juodaan vuoropäivinä nokkosteen kanssa. Puhdistaa maksaa ja vaikuttaa haimaan edistäen insuliinin eritystä. Kuivattua voikukkaa ja nokkosta löytyy luontaistuotekaupoista.


Ohdaketta on käytetty mm. liian alhaisen verenpaineen hoidossa, mutta sillä on myös sappikivien muodostumista estävä vaikutus. Luontaistuotekaupasta saa maksan puhdistukseen sopivaa benediktiiniohdakevalmistetta nimeltä Hepa.

Myös monenlaisia detox -valmisteita löytyy luontaistuotekaupoista. Munuaisia kannattaa myös tukea kuurin aikana persiljaveden avulla. Spirulina, joka on maailman ravintorikkaimpia kasveja, edesauttaa puhdistusta, samoin noni -mehu.

Päänsärky ja lievä huonovointisuus ovat normaaleja puhdistusoireita, jotka menevät ohi parissa päivässä.


Iirisanalyysin avulla voi selvittää oman elimistön tilan ja saada selville minkätyyppistä detox-kuuria juuri sinä tarvitset eniten. Iridologi katsoo tarvittaessa myös sopivan homeopaattisen aineen kehon tueksi.


Maksanpuhdistuskuurin aikana tulisi välttää täysin alkoholia.


Raskaana oleville ja imettäville ei suositella maksan puhdistusta. Halutessaan raskaana olevat ja imettävätkin voivat tukea elimistöä kaikille sopivalla ruokavaliolla eli syömällä keväällä enemmän mm siipikarjan lihaa ja munia, sipulia, pinaattia,kaalia sekä käyttämällä neitsytpuristetua oliiviöljyä. Maksa tarvitsee jossakin määrin tyydyttymättömiä rasvahappoja, mutta rasvoja ei tule kuumentaa, eikä mitään ruokaa käristää. Samoin jogurtti, piimä ja rahka tukevat maksaa, koska ne sisältävät hyvää valkuaisainetta. Seesaminsiemenet hoitavat myös maksaa. Myös ruoan huolellinen pureskeleminen on ruoansulatuksen ja maksankin työn kannalta tärkeää.

Liikuntaa pitäisi harrastaa vähintään 40min päivässä, sillä hikoilu edesauttaa kuonan poistumista elimistöstä.


Meridiaanihierontaan, iirisanalyysiin ja homeopatiaan voit varata aikoja: Tanja Soila, 045- 310 9550

6 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia Olin päässyt taas opiskeluun kiinni kunnolla ja koska minua edelleen ajoi intohimo oppia ihmisestä mahdollisimman laajasti, otin haaveekseni ja tavoitteekseni lähteä opi

Akupunktio ja kiinalainen lääketiede Meridiaanihieronta -kurssi jätti pysyvän kaipuun ja haaveen opiskella jonain päivänä akupunktiohoitajaksi. Olin päättänyt kuitenkin ensin syventää ja juurruttaa ho

Tiibetiläinen hunajahoito ja suklaahieronta Päätin myös käydä kurssit tiibetiläiseen hunajahoitoon ja suklaahierontaan. Saksalan Tertun opetuksessa pääsin näiden herkullisten hemmotteluhoitojen maailm

bottom of page